marți, 10 august 2021

„Misery” - Stephen King

După ce scriitorul Paul Sheldon are un accident de mașină din cauza unei furtuni neașteptate, acesta se trezește imobilizat în casa lui Annie Wilkes. Picioarele îi sunt acoperite, însă își poate da seama după forma păturii că accidentul a fost mult mai grav decât credea.


Annie susține că este cea mai mare fană a lui, însă, după ce îi citește manuscrisul ce îl avea în momentul accidentului, îi obligă să îi dea foc, pe motiv că nu e suficient de bun și că are prea multe cuvinte obscene. Cum Paul nu obișnuiește să păstreze copi ale lucrărilor lui, nici digitale, nici fizice, bărbatul rămâne fără cartea la care a lucrat în ultimii doi ani.

Romanul este mai mult unul de tortură psihologică, dar și fizică, având în vedere gestul oribil și bolnav la care Annie recurge pentru a se asigura că Paul nu va evada din casa ei până când nu va scrie un nou roman despre protagonista ei preferată Misery.

O bună parte a acțiunii îl are în vedere pe Paul, singur cu gândurile sale, în timp ce Annie este plecată cu anumite treburi. În încercarea sa disperată de a găsi o cale de scăpare, dă peste niște articole decupate din ziare și, citindu-le, își dă imediat seama ce legătură are femeia cu toate lucrurile și care e motivul pentru care le-a păstrat. Mai mult decât atât, își dă seama și de ce le-a lăsat la vedere pe masă.

Annie îl torturează psihic, purtând cu el niște dialoguri în care orice s-ar întâmpla, îl face pe bărbat să fie vinovat. Îi plantează în minte ideea că el ar fi vinovat pentru tot ce se întâmplă în prezent și în viața lui. La un moment dat, Paul chiar ajunge să își pună anumite întrebări și să vorbească cu el însuși, aproape înnebunind privat de libertate.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că ne-au fost prezentate și capitole din cartea la care lucra romancierul.

Finalul nu a fost în totalitate surprinzător, însă au existat două elemente care m-au uimit complet. Pe de o parte, Paul a făcut un gest neașteptat cu manuscrisul său, iar pe de altă parte, Stephen King a introdus anumite pasaje care inițial nu mi-au stârnit curiozitatea, dar dezvăluirea adevărului despre ele m-au cucerit complet. A fost o legătură foarte fină dintre romanul la care Paul lucra și soarta lui Annie. O consider o carte foarte reușită, care se citește ușor și care îți trezește multe emoții. Capitolele în care femeia se comporta ca o nebună și teama din sufletul protagonistului au fost redate excelent. Recomand. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

„Mexican Gothic” - Silvia Moreno-Garcia

      Cartea reprezintă prima mea întâlnire cu autoarea și, recunosc, modul ei de scriere este foarte relaxant și cursiv, nici măcar nu am r...