luni, 25 octombrie 2021

De vorbă cu Anays M.


 

  1. Îți mulțumesc că ai acceptat invitația de a lua parte la acest interviu. Poți să îmi spui, te rog, câteva cuvinte despre tine? Ce te definește ca persoană și care ar fi trei cuvinte care te-ar descrie cel mai bine?

              Eu îți mulțumesc pentru șansa de a mă adresa cititorilor tăi. Având în vedere că scriu sub pseudonim, voi vorbi din perspectiva lui Anays, autoarea trilogiei „Confesiunile unei fete rele” și a romanului „Zaida” publicate la editura Bookzone (căci, din păcate, mulți cititori confundă viața autorului cu cea a personajelor sale și asta mi se pare extrem de trist, practic, o dovadă în plus că nu prea înțeleg ce citesc). Sunt o scriitoare flexibilă, îmi place să abordez o multitudine de genuri literare și să explorez în profunzime psihologia personajelor. Dacă ar fi să aleg doar trei cuvinte care m-ar caracteriza cel mai bine, m-aș opri la „pasiune”,  „perseverență” și „dezorganizare” (asta dacă e să fiu sinceră până la capăt). 

 

  1. Când și cum ai început să scrii?

            Am început să scriu de pe la 10 ani. Poezii, povești fantastice, ba chiar și un roman, pe la 13 ani. Revin uneori asupra lor cu o nostalgie și cu un dor de copilărie pe care cu greu reușesc să le ostoiesc. Hei, dar ce adult nu poartă în suflet regretul copilului care a fost?

 

  1. Ce te-a determinat să scrii seria „Confesiunile unei fete rele” și care au fost sursele principale de inspirație?

            Trilogia Confesiunilor este una controversată. Am primit nenumărate impresii, care acoperă absolut toată gama dintre „ce porcărie” și „wow, sunt absolut geniale” și asta pentru că fiecare a înțeles altceva din cele trei volume. Ele sunt gândite pe mai multe planuri – roman erotic, cu substrat de dezvoltare personală. Acum, mulți dintre cititori rămân doar la prima parte, ignorând restul și, trebuie să-ți spun, este păcat pentru că, de fapt, pierd esența. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, scrierile care nu trezesc nimic în cititor, niciun sentiment, nicio senzație, absolut nimic, nu-și ating scopul.

            Ce m-a inspirat? Viața femeilor din jurul meu. Modalitatea în care aleg să-și ascundă sentimentele, trăirile, frustrările, fricile șamd. În ceea ce privește romanul „Zaida”, aici vorbim despre cu totul altceva. Deși este o carte cu o pronunțată nuanță erotică, mesajul ei merge dincolo de acest aspect, analizând reacțiile personajului principal în fața unei morți considerate iminente, deciziile, greșelile, transformările, disperarea și modul în care toate acestea se „confruntă” cu iubirea. Din nou, accentul cade pe analiza psihologică și pe disecarea trăirilor, pe măsură ce numărătoarea inversă se apropie de final.

 

  1. Cât timp aloci, în medie, scrierii unei cărți?

            Depinde de carte. De la două luni la doi ani sau chiar mai mult.

 

  1. Ai avut momente în care ai simțit că vrei să renunți? Ce te-a încurajat să continui?

               Nu neapărat să renunț, dar am avut momente de îndoială, cum, de altfel, cred că e firesc să ai, indiferent de ce faci, doar pentru a nu cădea în rutină, pradă automatismelor. Dacă vrei, o ocazie de a-ți oferi răgazul unui „inventar” sau al unei curățenii generale, pentru a putea ulterior reporni motoarele cu forță maximă. M-a încurajat fascinația pe care o am dintotdeauna în fața puterii creatoare a cuvintelor, căci, dacă stăm bine să ne gândim, „la început a fost Cuvântul”, corect?

 

  1. Care crezi că sunt părțile tale forte ca scriitor? Ce slăbiciuni crezi că ai?

            Analiza psihologică, stilul. Sunt aspecte la care țin foarte mult, indiferent de genul abordat. Slăbiciuni? Hm, pe acestea doar cititorii le pot detecta, problema este că niciodată nu se pun de acord, căci acolo unde cineva crede că vede o slăbiciune, altcineva vede un punct forte și invers. Totuși, lăsând gluma la o parte, cred că țin prea mult la ceea ce cred cititorii. Să fie asta o slăbiciune sau dimpotrivă? Exact ce spuneam mai sus...

 

  1. Care au fost obstacolele de care te-ai lovit atunci când ai încercat să publici în România? Ți-ai dorit vreodată să publici și în alte țări?

            Fiecare scriitor se lovește, la un moment dat, de refuzul vreunei edituri sau, dimpotrivă, de nevoia de a alege între două edituri, așa cum fiecare scriitor visează să fie tradus. Și cum și eu, la rândul meu, sunt scriitoare...

 

  1. Ai un gen literar preferat? Dar un autor?

            Da, literatura fantastică, iar atunci când este vorba de un autor preferat, nu pot să nu mă gândesc la Mircea Eliade, evident.

 

  1. Care sunt hobby-urile tale, bineînțeles, pe lângă scris?

            Dacă lipsa de timp ar fi un hobby, atunci răspunsul meu ar fi foarte simplu... Oricum, prefer să-mi împart timpul, dincolo de inevitabilele responsabilități de toate felurile, între citit, scris și editat. A, da, și filme!

 

  1. Ce proiecte de viitor ai plănuit și cu ce ne vei surprinde?

            Scriu o consistentă trilogie Young Adult și sper din tot sufletul ca, la începutul anului viitor, să fie disponibilă pe site-ul editurii Bookzone, editură căreia nu pot decât să-i mulțumesc pentru excelenta colaborare din ultimii patru ani.

 

  1. În încheiere, ai dori să mai adaugi ceva?

            Aș vrea să încurajez pe toată lumea să acorde o șansă scriitorilor români contemporani, căci avem de unde alege. Se scrie literatură bună, pentru toate gusturile, vă asigur. Iar pe cei ce vor să mă cunoască mai bine, îi aștept aici: bkz.ro/anays-m.

            Mulțumesc încă o dată!

           

Mulțumesc mult Anays pentru acest interviu minunat. ❤️

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu